Blog

Recepty na anglické sendviče a scones.

Chystáte posezení s přáteli? Zkuste tradiční anglické sedviče a "Devon scones". Je to prosté. Pokud chceme skutečný kulinářský zážitek, musíme použít opravdu kvalitní a čerstvé suroviny, ale také zaručené recepty.

V menu Čaje o páté prostě musí být několik druhů sendvičů, nakrájených na „prsty“ nebo trojúhelníky. Mezi základní druhy sendvičů k odpolednímu čaji patří s uzeným lososem, šunkový a vajíčkový s řeřichou. Všechny jsou velmi jednoduché na přípravu a ideální na malou svačinku k čaji.
Podávejte vždy alespoň dva druhy sendvičů. Počítejte s jedním celým nenakrájeným sendvičem na osobu.

Wedgwood’s Butterfly Bloom Collection

Kolekce Butterfly Bloom. Foto archiv WWRD Ltd.

Sendvič s uzeným lososem

Na přípravu budete potřebovat:
plátky bílého nebo tmavého sendviče bez kůrky
smetanový sýr nebo žervé
plátky uzeného lososa
citronovou šťávu
černý nebo bílý pepř

Postup: Plátek sendviče potřete smetanovým sýrem a poklaďte plátky lososa. Pokapejte citronovou šťávou a velmi jemně opepřete čerstvým pepřem. Přikryjte druhým namazaným plátkem sendviče. Opatrně stlačte a sendvič nakrájejte bud na trojúhelníky nebo na prsty.
Toto je základní recept, který si můžete doplnit dle vlastní chuti třeba jemně nasekanou pažitkou nebo kapary. Také citronovou šťávu můžete vyměnit za citronovou kůru, která dodá sendviči další dimenzi.

Vajíčkový sendvič s řeřichou

Na přípravu budete potřebovat:
plátky bílého sendviče bez kůrky
máslo pokojové teploty
natvrdo vařená vajíčka
hořčici dijonskou nebo plnotučnou
majonézu
sůl
černý pepř
řeřichu

Postup: Plátek sendviče namažte velmi tenkou vrstvou másla. Vařená vajíčka nasekejte nadrobno, přidejte majonézu (asi jednu polévkovou lžíci na jedno vejce), ochuťte hořčicí, solí a pepřem. Výsledná konzistence směsi by měla být hustší, aby nevytékala ze sendviče. Řeřichu můžete položit na vrstvu vajíčkové směsi, nebo do ní rovnou zamíchat. Pokud jí rozprostřete v jedné vrstvě na vajíčka, po rozkrájení sendviče bude tvořit hezký zelený kontrast ke žluté vrstvě vajíček. Druhý plátek sendviče také namažte máslem a položte na vajíčka. Sendvič opatrně stlačte a nakrájejte na „prsty“ či trojúhelníky. Hned podávejte.

Šunkový sendvič

Na přípravu budete potřebovat:
plátky bílého sendviče
máslo pokojové teploty
kvalitní šunku
hořčici, ideálně anglickou, nebo dijonskou či plnotučnou

Postup: Plátek sendviče namažte máslem a položte na něj tenké plátky šunky. Druhý plátek sendviče s máslem potřete opatrně hořčicí, ale nezapomeňte, že hořčice nesmí být dominantní chutí, pouze doplňuje šunku. Opatrně přitlačte plátky na sebe a ostrým nožem ořízněte kůrku. Sendvič nakrájejte na „prsty“.

Wild Strawberry - tradiční anglická kolekce z kostního porcelánu

Kolekce Wild Strawberry. Foto archiv WWRD Ltd.

Devon scones (Čajové bochánky)

Na přípravu budete potřebovat:
60 g změklého másla
250 g hladké mouky (samokypřící mouka M&S)
30 g pískového cukru
1 vejce
0,5 čajové lžičky prášku do pečiva
špetka soli
150 ml mléka a trochu na potření

K podávání:
sbíraná smetana, máslo nebo hustě ušlehaná šlehačka
jahodový džem

Postup: Předehřejte troubu na 220 °C. Připravte si plech s pečícím papírem. Mouku s práškem do pečiva prosejte do mísy, přidejte máslo a prsty vypracujte drobenku. Přidejte cukr. Rozbijte vejce do odměrky, lehce ho vyšlehejte a doplňte mlékem do 150 ml. Vylejte do mísy s drobenkou a zpracujte na těsto. Nemusíte dlouho vypracovávat, stačí pouze spojit suroviny. S těsta vytvořte bochánky o tloušťce 4-5 cm. Z tohoto množství těsta získáte asi 10 bochánků. Bochánky potřete na plechu mlékem. Pečte asi 10-20 minut, až bochánky nakynou a zezlátnou. Podávejte je nejlépe ten samý den s jahodovým džemem a šlehačkou.

Základní těsto na bochánky lze dochutit sušeným ovocem, zkuste brusinky či rozinky.