Blog

Stříbrné příbory a stříbrné stolní nádobí?

Stříbrné svícny, vázy, džbány a příbory vykouzlí na prostřeném stole, zvláště ve světle svíček, ničím nenapodobitelnou výjimečnou atmosféru. Vybrali jsme ty nejlepší, léty prověřené evropské výrobce stříbrných předmětů pro váš domov.

O stříbře

Stříbro je netoxický kujný kov s překrásným bílým leskem. Má antibakteriální vlastnosti a nemění chuť jídla. Dá se říct, že je přímo předurčeno k výrobě stolního nádobí. Lze ho zpracovávat mnoha způsoby a díky tomu získat bohatou škálu předmětů, od příborů přes cukřenky až po luxusní bytové doplňky.

My vám nabízíme stříbrné předměty z tzv. sterlingového stříbra, což je materiál obsahující 92,5% stříbra a 7,5% příměsí zajišťujících pevnost a tvrdost materiálu. Tato ryzost se označuje 925/1000 a je nejběžnější slitinou stříbra.

Naše společnost je registrovaná u Puncovního úřadu jako oficiální prodejce stříbra s vlastní odpovědnostní značkou, která spolu se značkou Puncovního úřadu garantuje pravost a ryzost prodávaného stříbra. Každý stříbrný předmět, který u nás zakoupíte, má vlastní puncovní značky ze země původu a české. U nás máte stoprocentní jistotu, že kupujete skutečně kvalitní a pravý stříbrný výrobek.

České puncovní značky stříbra.

České puncovní značky pro stříbro musí nejen prodejce stříbra umístit u prodávaného stříbrného zboží.

Stříbrné a postříbřené příbory doporučujeme ukládat do kazet na příbory kvůli zamezení přístupu vzduchu, a aby se navzájem nepoškrábaly. Kazety jsou obvykle na 24 - 30, nebo 69 kusů příborů. Nabízíme také pastu na čištění stříbra a utěrku na leštění stříbra impregnovanou aktivní složkou na rychlé vyčištění.   

V naší nabídce najdete stříbrné i postříbřené předměty od tří světově známých výrobců, shodou okolností jsou to všechno rodinné firmy.

Italská firma Schiavon má nejširší nabídku stříbrných předmětů

Skutečnou aristokratickou atmosféru vytváří náš italský dodavatel stříbrných předmětů, značka Schiavon. Vše, co znáte z románů a filmů – příbory, tácy, mísy, omáčníky, svícny, kávové soupravy, cukřenky, konvice, džbány, vázy, poháry na zmrzlinu, mísy na punč, stolní sety na olej a ocet, talíře, prstýnky na ubrousky. To vše ze stříbra a vyrobeno v Itálii. 

Schiavon - stříbrná nápojová souprava Inglese

Naprostá klasika na kaviár – stříbrná sada Inglese značky Schiavon

Všechno začalo v roce 1944, kdy třináctiletý Angelo Schiavon vstoupil do učení zlatnického a měditepeckého mistra. Ovšem záhy zjistil, že jeho láskou bude zpracování stříbra. V roce 1957 si otevřel vlastní malou stříbrnickou dílnu ve městě Treviso nedaleko Benátek. Brzy si jeho originální a precizně vypracované výrobky našly cestu do specializovaných obchodů. V průběhu několika let se značka Schiavon zařadila mezi přední italské producenty stříbrného nádobí. Od roku 1975 je možné najít produkty Schiavon v nejlepších luxusních obchodech v Itálii a na celém světě.

Schiavon - stříbrné příbory Barocco

Zdobná kolekce stříbrných příborů a nádobí Barocco od značky Schiavon

V současnosti Angelo Schiavon stále působí ve vedení rodinné firmy spolu se synem a dcerou. Veškeré produkty značky Schiavon se stále vyrábí v továrně ve městě Treviso.

Schiavon - stříbrné doplňky

Stříbrné mísy na ovoce a mnoho dalších stolních a bytových doplňků produkuje italská značka Schiavon

Německá firma Robbe & Berking má dramatickou minulost

Tradice německého výrobce stříbrných předmětů Robbe & Berking sahá až do roku 1874. Tehdy v severoněmeckém městě Flensburg založil Nicolaus Robbe stříbrnickou dílnu. Sám vyráběl stříbrné příbory a stolní nádobí. V roce 1897 zaměstnal vyučeného, velmi talentovaného pomocníka, Roberta Berkinga. Ten se zamiloval do mistrovy dcery, a po svatbě se stal společníkem v malé dílně svého tchána. Od této chvíle se firma začala rozrůstat, v roce 1907 zaměstnávala již dvanáct stříbrotepců.

Bohužel, v roce 1908 Robert Berking ve svých pětatřiceti letech tragicky zahynul. Protože jeho děti byly ještě velmi malé, firmu převzala jeho žena a řídila ji spolu s bratrem a otcem. V roce 1925 nastoupil do vedení firmy nejstarší syn Roberta Berkinga, Theodor. V čele firmy stál čtyřicet let. Za jeho působení se firma transformovala do jednoho z nejúspěšnějších výrobců stříbrných příborů a doplňků v severním Německu. Zaměstnával až sto výrobních pracovníků.

Belvedere od značky Robbe & Berking

Během druhé světové války se trh se stříbrným zbožím zhroutil, a spousta zaměstnanců byla odvedena. Firmu udržela nad vodou pouze výroba vojenských křížů. Po válce byla situace zkomplikovaná ještě ztrátou trhu ležícího v sovětské okupační zóně. Nicméně, měnová reforma v roce 1948 a následná konsolidace německé ekonomiky přinesly společnosti Robbe & Berking ekonomický úspěch a počet zaměstnanců brzy začal opět růst. V roce 1956 firma vystavěla nový výrobní závod.  Další rozvoj firmy nastal po nástupu Theodorova syna Roberta do čela společnosti v roce 1958. Firma se změnila z regionálního výrobce na mezinárodně uznávaného evropského producenta stříbrných příborů, stolních doplňků a dárkových předmětů.

Člen nejmladší generace rodiny, Oliver, převzal vedení společnosti po dvanácti letech spolupráce se svým otcem, v roce 1997. Oliver Berking odolal současnému trendu přesouvání výroby do oblastí s levnější pracovní sílou, a tak se všechny stříbrné a postříbřené výrobky firmy i nadále vyrábějí ve Flensburgu. V současnosti patří Robbe & Berking celosvětově mezi nejúspěšnější luxusní německé značky. Specializuje se na postříbřené a stříbrné příborové sady, v nabídce má také nerezové příbory. Kromě klasických vzorů nabízí i moderní a nadčasový design.

Riva od Robbe & Berking

Moderní minimalistická sada stříbrných příborů Riva od Robbe & Berking