Kostní porcelán

Je to již více než 250 let od doby, kdy Josiah Wedgwood I. (1730-95) vytvořil své skvělé nádobí. Jeho úspěch byl velkou výhrou. Byly to tisíce zaznamenaných pokusů, očekávaných a zklamaných nadějí před tím, než Josiah mohl být spokojen se svou novou jemně zrnitou kameninou. Ta měla schopnost „přijímat barvy celým svým povrchem takovým způsobem, jako předtím nikdy nic jiného, ať už z doby staré nebo moderní“.


Wedgwood klade důraz na nejjemnější detail a zavazuje se k nejvyšší kvalitě a provedení.

Anglický jemný kostní porcelán (tzv. Bone China) byl pojmenován podle hlavní součásti svého střepu, kterou tvoří 40 až 50% kostního popela (především skotu). Tento druh procelánu vynalezl v Anglii roku 1748 Thomas Frye. Na konci 18. století jej zdokonalil a průmyslově využil Josiah Wedgwood I. (1730-1795) a Josiah Spode (1733-1797) v Stoke-on-Trent, kteří jsou považování za zakladatelé anglické keramiky.

Předností kostního porcelánu patřícího do skupiny měkkých porcelánů je silná průsvitnost, bělost, pevnost a lehkost.

Přežah se vypaluje zasypaný křemennou moučkou při teplotě 1280 °C až 1300 °C, dokud nedojde k úplnému slinutí střepu. Na střep se aplikuje glazura o složení: plavená křída , živec, kyselina boritá a křemen.

Vypalovací teplota glazury je kolem 1100 °C až 1150 °C. Kromě ručního způsobu glazování lze glazuru nanášet nastříkem. Tenkého střepu (především šálky) lze dosáhnout osoustružením suché nádoby až na polovinu původní síly střepu. Tento způsob je typický pro kostní porcelán značky Wedgwood.

Filtr

Výrobce
Cena
+Kč
© Thomas Spoon Prague, s.r.o. 2012 - 2018. Všechna práva vyhrazena.