Blog

Velikonoce v Británii, Itálii a Dánsku

Víte, jak se slaví Velikonoce ve Velké Británi, Itálii a Dánsku?

Easter - Velikonoce ve Velké Británii

Prvním znamením blížících se Velikonoc je v Británii Palačinkový den (Pancake day), který je posledním dnem masopustu před Popeleční středou. Jak název napovídá, v tento den se v rodinách pečou palačinky, které se bohatě ochucují javorovým sirupem, cukrem s citronovou šťávou a hlavně nutellou.
Velký pátek a velikonoční pondělí nejsou v Británii pracovní dny, děti nejdou do školy. Velikonoce v Británii se nesou ve znamení čokoládových zajíců a vajec.
Nejznámějším velikonočním zvykem je Hon za velikonočními vajíčky (Easter egg hunt). Na velikonoční neděli ráno děti hledají v domě a na zahradě čokoládová vajíčka, která jim tam ukryl velikonoční zajíc. Největší velikonoční svátek je neděle, kdy věřící rodiny navštěvují kostel a oslavují zmrtvýchvstání Ježíše. Na slavnostním stole v neděli nesmí chybět pečené jehněčí s pečenými brambory a jarní zeleninou. Na velikonoční pondělí žádné tradice nepřipadají, na některých místech se pouští draci.  
Typickým velikonočním jídlem jsou sladké kynuté bochánky s křížem, zvané hot cross buns, které se jedí nejlépe teplé na Velký pátek. Připomínají náš mazanec, ale jsou bohatší o směs koření a rozinky. Jsou lehce rozeznatelné podle typického kříže, který představuje ukřižování Ježíše. Koření má připomenout balzamovací byliny použité před uložením Ježíše do hrobu. Tradičním ochucením bochánků jsou rozinky a kandované citrusy, nebo třeba sušené meruňky, brusinky i čokoláda. Hot cross buns jsou v anglicky mluvících zemích velmi oblíbené.

Anglická kamenina Burleigh - Anglicka kamenia Burleigh- Highgrove Geese

anglická kamenina Burleigh - Highgrove Geese

 Recept na Hot Cross Buns

Při přípravě těchto nadýchaných dobrot je důležité nechat těsto třikrát vykynout. Dvakrát při přípravě těsta, potřetí těsně před vložením hotových bulek do trouby. 

Na přípravu budete potřebovat:

250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
60 g cukru krupice
7 g aktivního sušeného droždí
1 čajovou lžičku soli
1 čajovou lžičku směsi perníkového koření
1 čajovou lžičku skořice
0,5 čajové lžičky muškátového oříšku
60 g másla rozpuštěného a vychladlého
150 ml vlažného mléka
75 ml vlažné vody
1 vejce
1 čajovou lžičku citronové kůry
90 g rozinek
50 g kandovaného ovoce

Postup:
Ve velké míse smícháme suché suroviny včetně koření a droždí. Přilejeme mléko s vodou, rozšlehaným vejcem a máslem. Vypracujeme těsto, do kterého zapracujeme rozinky a ovoce. Necháme vykynout na teplém místě asi 1,5 hodiny, nebo až těsto zdvojnásobí svůj objem. Pak ho vyklopíme na pracovní desku a rukama zpracujeme, abychom vytlačili plyn z těsta. Opět necháme vykynout. Po vykynutí těsto rozdělíme na 12 bochánků, které vytvarujeme do hezkého kulatého tvaru. Bochánky umístíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme zase kynout asi 30 minut.
Můžete se rozhodnout, zda na bochánky uděláte typický kříž podle tradice ještě před pečením, nebo až po upečení. Před pečením se kříž dělá z kaše připravené z 2 lžic mouky a 2 lžic vody. Mouku a vodu vymíchejte do hladké kaše a naneste na bulky pomocí cukrářského sáčku. Po upečení a vychladnutí udělejte kříž z cukrové polevy. Smíchejte 2 lžíce moučkového cukru s trochou mléka do hladké kašičky. Nanášejte opět pomocí cukrářského sáčku.
Bochánky pečeme na 220° C asi 15 minut, až jsou zlatohnědé.
Hned po vytažení z trouby je ještě horké potřeme rozehřátým meruňkovým džemem, nebo teplým medem, nebo cukrovým sirupem, který uvaříme z 2 lžic cukru a 2 lžic vody.

anglická kamenina Burleigh - Highgrove Hens

 Påske - Velikonoce v Dánsku

Více než křesťanským svátkem jsou Velikonoce v Dánsku svátkem jara a časem dovolené.
Velikonoční svátky oficiálně trvají od Zeleného čtvrtka do velikonočního pondělí. Děti mají volno celý týden. Dánové si obvykle od pondělí do středy před svátky berou dovolenou, takže celkem mají až deset dní volna. 
Typickými symboly Velikonoc v Dánsku jsou kromě žluté barvy narcisů a zelené barvy prvních listů, také vajíčka všech velikostí a barev, žlutá kuřátka, slepičky a velikonoční zajíčci. Dánové si bohatě zdobí své domovy a vychutnávají tradiční velikonoční pivo. Stejně jako vánoční, je i velikonoční dánský speciál silnější a vydatnější než běžné pivo.
Hezkou tradicí je v Dánsku posílání originálních velikonočních přáníček, které odesílatel osobně vystřihne z papíru a napíše krátké přání. Na závěr se píše věta: „Moje jméno je napsáno tečkami, pozor, ať té nepopíchá.“ Místo podpisu se udělají tečky podle počtu písmen ve jméně odesílatele. Adresát musí uhodnout, kdo mu přání poslal. Jestli uhodne, dostane za odměnu čokoládové vejce. Pokud ne, musí darovat vajíčko odesílateli. K přání se může přiložit sněženka, první květ jara.
Vyvrcholením Velikonoc v Dánsku je slavnostní oběd na Velikonoční neděli, kdy se u bohatého stolu sejde celá rodina a přátelé. Na stole nechybí marinované sledě, uzený losos, vařené vejce, uzeniny, sýry a typický černý chléb. Tradičně se podává i pečené jehněčí.

dánský porcelán Royal Copenhagen kolekce

Pasqua - Velikonoce v Itálii

Pro katolickou Itálii představují Velikonoce největší a nejdůležitější svátek v roce. Velikonoční svátky v začínají v podstatě již týden před Velikonoci na Květnou neděli, která se v Itálii nazývá Palmová, a připomíná příchod Ježíše do Jeruzaléma, kde ho lidé vítali palmovými větvemi. V Itálii se to oslavuje olivovými větvičkami, které si věřící nechají posvětit v kostele. Doma si je pak dají do vázy a ozdobí slavnostní stůl.
Týden před Velikonocemi jsou školy zavřeny, děti mají prázdniny. 

italský porcelán Richard Ginori 1735

italský porcelán Richard Ginori 1735

Na Velký pátek se tradičně pořádají dlouhá procesí, která připomínají ukřižování a smrt Ježíše.
Vyvrcholením Velikonoc je neděle, v Itálii hlavní svátek. Po návštěvě kostela se u bohatého slavnostního oběda sejde široká rodina. Na stole nechybí antipasty, těstoviny a samozřejmě pečené jehněčí s opečenými brambory a špenátem. Hvězdou velikonoční tabule je La Colomba, což je vlastně sladká bábovka upečená ve tvaru holubice, bohatě plněná kandovaným ovocem a mandlemi. Holubice symbolizuje klid a mír pro celou rodinu.       
Také v Itálii jsou všudypřítomná čokoládová vejce, čím větší, tím lepší. Děti mají nejradši velká čokoládová vajíčka s překvapením uvnitř. 
Po velkém nedělním hodování vyrážejí Italové na velikonoční pondělí do přírody. Nezapomenou si sebou vzít velký piknikový koš plný dobrot na první jarní piknik. Velikonoční pikniky jsou velice oblíbené, ať už u moře, nebo v parku.

italský porcelán Richard Ginori 1735

italský porcelán Richard Ginori 1735