Blog

Britské Vánoce

Věděli jste, že mezi nejznámější anglické koledy patří ta o českém knížeti svatém Václavu?

Vánoční hvězda a jmelí

Britové si stromeček zdobí už začátkem prosince a některé rodiny dárky pod něj postupně přidávají. Netrpělivé děti tak můžou hádat, co v balíčcích je. Součástí dárků jsou kartičky se jménem obdarovaného, přáním a jménem dárce, aby obdarovaná osoba mohla zase písemně za dárek poděkovat.

Typickou vánoční výzdobou jsou vánoční hvězdy (poinsettie) a jmelí. Tradice polibku pro štěstí pod vánočním jmelím vznikla právě v Anglii.

Wedgwood - kolekce Jasper Conran

Kolekce kostního porcelánu Star Fluted Christmas

Štědrý den je v Británii běžný pracovní den. Večer se věší na krbové římsy vánoční punčochy na drobné dárky a sladkosti od Otce Vánoc (Father Christmas), který přiletí komínem. To hlavní se ale odehrává 25.12. Boží hod začíná brzy ráno vybalováním dárků z punčoch. Po snídani se vybalují dárky pod stromečkem. Nejslavnostnějším rodinným setkáním je oběd, na kterém se podává pečený krocan s kaštanovou nebo cibulovo-šalvějovou nádivkou, pečená kořenová zelenina, růžičková kapusta, opečené brambory, brusinky a omáčka „gravy“.
Vrcholem vánočního oběda je vánoční pudink se zapečenou mincí pro štěstí. Po obědě si děti hrají s novými dárky, a dospělí poslouchají tradiční vánoční projev královny.
Cukroví, jak jej známe u nás, se v Británii nepeče. Oblíbené jsou jednoduché sušenky a různé kupované koláčky „mince pie“.
Tradičním a oblíbeným prvkem britského slavnostního vánočního obědu jsou tzv. christmas crackers, tj. pestrobarevné papírové tuby ve formě bonbónu, které čekají na prostřeném stole na každého hosta. Bonbon trhají vždy dva lidé po přípitku ještě před podáváním jídla. Po roztržení se ozve slabá rána. Uvnitř je papírový klobouček nebo koruna, malý dárek, vtip, sušenka a podobně.
Neodmyslitelnou součástí britských Vánoc jsou koledy a koledníci. Děti zpívají koledy pro dárky a sladkosti, dospělí pro peníze, které věnují na charitu. Koledy se zpívají už před Vánoci.
V podvečer přicházejí na návštěvu přátelé a podává se odpolední čaj, hrají se hry a užívá se pohoda.

Kolekce kostního porcelánu Wedgwood

Koleda o dobrém králi Václavu

Good King Wenceslas je oblíbená anglická koleda, která se v Británii zpívá na svatého Štěpána. Vypráví o dobrém panovníkovi Václavovi, který se svým pážetem pomáhá chudému poddanému a koná zázraky. Mohli jste ji slyšet například ve filmu Láska nebeská, kde ji zamilovaný Hugh Grant zpívá malé holčičce při hledání své lásky. Zazpíval ji také Sheldon Cooper v šesté řadě Teorie velkého třesku jako úkol v deskové hře.
K této koledě se váže v Británii známá legenda o dobrém panovníkovi kdesi ve Střední Evropě za raného středověku, který chodil krajinou a pomáhal chudým. Zajímavé je, že u nás podobná legenda neexistuje, ani příběh se neváže na doloženou skutečnou událost ze života svatého Václava. Původně se mělo za to, že je výsledkem jisté anglické představy o osobě svatého Václava.
Koleda vznikla v roce 1853 na hudební motiv středověké koledy. Text přeložil John Mason Meale z českého originálu básně Václava Aloise Svobody.

Christmas Tree

Kolekce anglické kameniny Christmas Tree od porcelánky Spode

Boxing day

Na svatého Štěpána se tradoval tzv. Boxing day, dnes méně užívaná tradice. V současnosti je zvykem obdarovat ty, kteří poskytují rodině nějaké služby například pošťáka, hospodyni, chůvu. Historicky se v kostelech pořádali sbírky na chudé, které se ukládali do kasiček, „boxů“.

Merry Christmas!

Wedgwood - Angické vánoce