Blog

Dejte svému porcelánu druhou šanci!

Zdědili jste porcelánový servis po babičce? Dostali jste jako svatební dar klasickou 28dílnou jídelní soupravu? Jistě jste ji pečlivě uložili do skříně, ale vlastně nevíte co s ní. Je vám líto jí prodat a na každodenní používání se vám nezdá praktická. Ať tak či onak, nenechávejte porcelán ležet zapadlý prachem někde ve vitríně. I když je vzácný a luxusní, je stvořený k tomu, aby se používal. Nemusíte zrovna pořádat velkolepé rodinné slavnosti, abyste mu dali druhou šanci. Vaše rodinné poklady - porcelánové misky, cukřenky či talíře vám ve svém „druhém“ životě udělají ještě spoustu radosti.

Porcelán a živé květy

Řezané květy patří samozřejmě do vázy. Ale co použít porcelánovou konvici nebo polévkovou mísu pro větší kytici, třeba tulipánů? Výsledek vás jistě mile překvapí. Kompotové misky nebo šálky na čaj jsou ideální pro jednotlivé květy. Naplňte je vodou a vložte ustřiženou hlavičku gerbery, růže či astry. Vykouzlíte neformální a milou atmosféru třeba u odpolední kávy s přáteli.

Roses Confetti od Royal Alberta

Růže k růži: kolekce Roses značky Royal Albert   

Anglická kamenina Blue Italian od Spode

Růže v šálku na čaj: kolekce Blue Italian značky Spode

Hrnkové rostliny, jako prvosenky, hyacinty, mini narcisy či krokusy ještě lépe vyniknou v krásné porcelánové nádobě. Přineste si je z květinářství, vyjměte z původního obalu a jednoduše přesaďte do vlastního porcelánu.
Při výběru vhodné nádoby se nenechte omezovat jejím původním posláním. Použijte třeba cukřenku nebo misku na cereálie pro jednu cibulovou rostlinku.  Pro větší množství cibulek nebo velký trs rostlin neváhejte využít krásnou polévkovou mísu nebo mísu na ovoce. 

anglická kamenia Burleigh

Do mísy Hexagonal kolekce Regal Peacock se vejde až čtrnáct cibulek narcisů.

anglická kameni Burleigh

Již naše babičky věděly, že talíř patří na stěnu

Zdobení zdí talíři bylo společné hospodyňkám v chalupách i šlechtičnám na zámcích. A jistě budete souhlasit, že tento staletý zvyk můžeme klidně využívat i v jedenadvacátém století.
Na zeď lze využít v podstatě jakýkoliv talíř – od nejlevnějších přes ručně vyráběné originály až po vzácné starožitní unikáty. Talíře po babičce, které nejsou úplně ve vašem stylu, můžete zkombinovat s dalšími, které jsou vám vkusem bližší. Zaručeně tak získáte osobitou a originální výzdobu kuchyně nebo jídelny. Do obývacího pokoje zvolte talíře luxusnější.
Nevěřte tomu, že do moderního interiéru se talíře nehodí. Právě naopak. Bohatě zdobené talíře sladěné s barvami v místnosti vytvoří solitér, který okamžitě zaujme na první pohled a dodá místnosti nový rozměr.
Na zavěšení talířů použijte spolehlivé závěsy podle velikosti talíře.

Jasper Conran Chinoserie - Wedgwood

Jasper Conan vytvořil pro Wedgwood kolekci moderního nádobí s přírodními motivy.

Royal Croen Derby - anglický kostní porcelán Oscillate

Talíře kolekce Oscillate značky Royal Crown Derby s jednoduchým geometrickým vzorem tvoří zajímavé moderní mandaly.

 

Papoušci kolekce Perroquets značky Richard Ginori ohromují svými propracovanými detaily a věrnou barevností.

italský porcelán Richard Ginori 1735 - kolekce Voliére

Kolekce Voliére s motivem evropských ptáků je bohatší a zdobivější. Hodí se do luxusního interiéru.