Blog

Proč jsou šperky se smaltovanou úpravou stále více populární?

Smaltované, ručně zdobené náramky anglické značky Halcyon Days lze snadno sladit, jsou lehké a jsou dokonalým doplňkem pro každou příležitost.

 

Smalt nemusí být jen na hrníčku od babičky, ale mohou se s ním zdobit
i šperky. Smalt je u nás znám jako povrchová úprava nádobí, která se musí vypalovat v peci, aby vytvořila hladký povrch. Není však smalt jako smalt.

Šperkový smalt je nejkvalitnější ze všech smaltů, protože je „věčný“. Vlastně tím pádem i obrázek vpálený do smaltu je věčný. Nepoškodí jej totiž ani UV záření, ani voda. Kdybyste ho náhodou ztratili a někdo ho našel po sto letech, bude stále tak lesklý a barevný, jak byl původně. Jak je to možné? Na výrobu šperků se užívá tzv. studený smalt, což je druh kvalitní epoxidové pryskyřice. Nepotřebuje vysoké teploty k zatvrdnutí a dá se nanášet na širokou škálu materiálů, od skla až po různorodé kovy, a to včetně těch vzácných. Na všechny tyto materiály dokonale přilne.

Tím se z něj stává i naprosto ideální složka ke zdobení šperků. Proces této povrchové úpravy je mnohem jednodušší než u obyčejného smaltu, jelikož se může vylít do lůžka za studena a nechává se zatvrdnout. Výsledek je velmi atraktivní a odolná povrchová úprava, která může okrášlit náramek a zároveň z něj udělat originální kousek.

 

Smaltované náramky, ručně vyrobené a zdobené v Anglii,  jsou pokovené 18karátovým zlatem. Snadno se nasazují přes zápěstí a lze je stylově kombinovat nebo nosit samostatně.

 

A jak poznat smalt na špercích?               
Šperkový smalt má obrovskou škálu barev i různou průhlednost. Dokonce se může i obrušovat a leštit. Jednoduše řečeno-pravý smalt na rozdíl od svých polymerových náhražek vede teplo lépe než plast! To je ta základní informace. Na dotek je ale studený, plast jako izolant je vždy teplejší. Smalt je navíc mnohem tvrdší než ostatní materiály.

A to se vyplatí, mít šperk, který vypadá stále stejně dobře. Paradoxně se více než o barevný smalt musíte časem postarat o stříbro či zlato, do něhož je vpálen. Tento nadčasový design vypadá báječně v kombinaci s jinými náramky nebo se nosí samostatně a je předurčen k tomu, aby potěšil každou milovnici náramků.

 

  

V Halcyon Days se pustili do oživení zaniklého řemesla, byla oživena výroba smaltovaných krabiček a později také smaltovaných náramků a kostního porcelánu.