Blog

Sedm pravidel pro přípravu nezapomenutelného Čaje o páté.

Chystáte posezení s přáteli? Zkuste místo klasických chlebíčků a jednohubek něco jiného! Připravte tradiční anglický Čaj o páté. Není to složité. Když dodržíte pár pravidel, které tradice vyžaduje, vytvoříte zážitek, na který Vaši hosté nezapomenou.

1. Pravidlo teplé konvice na čaj

Zní to možná zvláštně, ale až poprvé připravíte Čaj o páté, pochopíte, proč je důležité. Posezení s přáteli, krásný porcelán, drobné delikatesy. Ani nebudete vědět jak, a uběhne celá hodina. Mezitím čaj v konvici chladne a poslední šálek čaje může být příliš vlažný. A to už není ono.

Pravidlo proto říká - před nalitím čaje do konvice vypláchnout ji i šálky vařící vodou. Tím vlastně porcelán vytemperujeme na požadovanou teplotu a pak vydrží déle horký. Při stolování se také doporučuje konvici přikrýt poklopem, který udržuje čaj teplý po celou dobu posezení.

Wedgwood - Florentine Turquoise

Čajová konvice z kolekce Florentine Turquoise. Foto archiv WWRD Ltd.

2. Pravidlo kvalitního čaje

Je to prosté. Pokud chceme skutečný kulinářský zážitek, musíme použít opravdu kvalitní sypaný nebo sáčkový čaj. Vyberte si čaj, který máte rádi, černý, zelený, ovocný. Pokud ale nemáte zdravotní důvody, proč nepít černý čaj, tak napoprvé zkuste tradiční černý čaj. Pro nás v neobvyklé kombinaci s mlékem, jak velí tradice, vám možná bude chutnat. Dejte mu šanci.

Do vyhřáté konvice vložte jednu navršenou lžičku čaje na osobu a jednu dejte „na konvici“, jak se v Anglii říká. Čaj můžete po vylouhování přelít přes stříbrné sítko či porcelánové. Nebo jej vložit do čajového vajíčka. Snadno ho pak vyjmete před servírováním. Dejte vařit čerstvě natočenou vodu. Lístky čaje zalijte vodou o teplotě dle návodu na čaji a nechte louhovat také dle návodu. 

Wedgwood - Tea Garden Tea

Kolekce čajů Tea Garden. Foto archiv WWRD Ltd.

3. Pravidlo mléka nebo citrónu 

Všichni víme, že Angličané si dávají mléko do čaje a všem nám to přijde trochu zvláštní. Slibujeme vám, že když si poprvé dáte čaj s mlékem, vstoupíte do nového světa chutí.

Má být v šálku první mléko, nebo čaj? Tato otázka je ze skupiny těch, které rozdělují Británii na dva tábory. Zkuste obě varianty. Ve výsledku dostanete stejný nápoj, ale budete mít námět na konverzaci při svém prvním odpoledním čaji.

Co rozhodně nelze dávat do jednoho šálku, je mléko a současně plátek citrónu. To už není tradice, ale chemie. Kyselá citronová šťáva mléko v teplém čaji vysráží.
Citrón podávejte nakrájený na plátky (ne měsíčky) a upozorněte na to svoje hosty.

 

Burleigh - Blue Arden

Kolekce Blue Arden od Burleigh. Foto archiv Denby Ltd.

4. Pravidlo cukru

Cukr v čaji má v Británii také své zaryté odpůrce nebo nadšence. Je čistě na vás, jestli si čaj osladíte. Podávejte cukr v kostkách, do cukřenky vložte lžičku nebo kleštičky.

5. Pravidlo čtyř sendvičů

V menu Čaje o páté prostě musí být několik druhů sendvičů, nakrájených na „prsty“ nebo trojúhelníky. Jsou čtyři základní druhy sendvičů k odpolednímu čaji: okurkový, s uzeným lososem, šunkový a vajíčkový s řeřichou. Všechny jsou velmi jednoduché na přípravu a ideální na malou svačinku k čaji.
Podávejte vždy alespoň dva druhy sendvičů. Počítejte s jedním celým nenakrájeným sendvičem na osobu.

Wedgwood’s Butterfly Bloom Collection

Kolekce Butterfly Bloom. Foto archiv WWRD Ltd.

6. Pravidlo čajových "vdolků" a sbírané smetany


Bochánky nebo také vdolky (scones) s jahodovým džemem a sbíranou smetanou naleznete v každém menu Čaje o páté. Podávejte dva bochánky na osobu. Džem a smetanu podávejte v malých mističkách.

Sbíraná smetana (clotted cream) je v originále něco jiného než nám známá šlehačka. Vzniká pomalým několikahodinovým zahříváním mléka, kde po vychladnutí vznikne na hladině hrubá vrstva smetany. Tato smetana se s vrchu sebere lžící, proto „sbíraná“. V Británii je to běžně dostupný produkt, ale u nás ji seženete jen obtížně. Navrhujeme tedy částečně porušit toto pravidlo a použít máslo nebo hustě vyšlehanou šlehačku. Sbíraná smetana má lehce jinou chuť než šlehačka, ale v kombinaci s jahodovým džemem budou bochánky i tak božské.

Kromě bochánků můžete také připravit dort Viktoria a ještě několik dalších druhů drobných zákusků.

Wedgwood Tea Room UK

"Vdolek" rozřízněte podélně a každou půlku si namažte džemem a hustou smetanou z M&S zvlášť. Foto archiv WWRD Ltd.

7. Pravidlo krásného porcelánu

Last but not least. Pro tuto mimořádnou příležitost použijte svůj nejkrásnější porcelán. Vaši hosté se budou cítit poctěni a celá událost získá slavnostnější atmosféru.
 

Wedgwood - Renaissance Gold

Kolekce Renaissance Gold. Foto archiv WWRD Ltd.