Blog

Seznamte se s královnou svateb z Manhattanu. Milé dámy a nevěsty, toto je Vera Wang!

Možná právě nesháníte svatební šaty, ale její jméno byste měli znát, jestli se vám líbí nadčasový a minimalistický styl v módě, bytových doplňcích nebo porcelánu.

Kdo je Vera Wang?

Vera Wang je americká návrhářka čínského původu, která se narodila v New Yorku. Odmalička se věnovala krasobruslení, ale když se nedostala do olympijského týmu Spojených států, začala se věnovat módě. Nicméně, krasobruslení se úplně neodcizila, navrhuje kostýmy pro krasobruslaře.
Po ukončení vysokoškolských studií se v třiadvaceti letech stala nejmladší editorkou módního časopisu Vogue, kde působila 16 let. Další pozici, post uměleckého šéfa značky Ralph Lauren, nezastávala už tak dlouho. Po dvou letech, v roce 1990, si na Manhattanu otevřela svůj první butik se svatebními šaty, a začala se věnovat navrhování svatebních šatů. Dnes je jméno Vera Wang světově uznávanou značkou v módě svatebních a společenských šatů. V jejích šatech se vdávaly mnohé celebrity, třeba Ivanka Trump, Victoria Beckham nebo Mariah Carey. Společenské šaty od Very Wang oblékla i Michelle Obama.
Dnes už kultovní šaty Very Wang jste mohli vidět i ve filmech, například ve filmu Sex ve městě je scéna, kdy Carrie Bradshaw pózuje mimo jiné ve svatebních šatech Very Wang. 
V roce 2005 ocenila Rada módních návrhářů Ameriky (The Council of Fashion Designers of America) Veru Wang cenou „Dámský módní návrhář roku“ (Womenswear Designer of the Year).
Další ocenění obdržela v roce 2013, a sice za „Celoživotní přínos v oblasti módy“ (Geoffery Beene Lifetime Achievement Award).

Vera Wang - Grosgrain

Kolekce Wedgwood - Vera Wang Grosgrain, Foto archiv WWRD Ltd.

Vera Wang navrhuje nejen svatební šaty. Pořídit lze také pozvánky, květiny, porcelán a sklo pro svatební hostinu, vše v jednom stylu a hezky sladěné s nevěstou. Originální butiky Very Wang jsou připraveny pro nevěsty po celém světě, ovšem nejbližší od nás je v Londýně.   
V současnosti módní impérium Very Wang zahrnuje i kolekci módních oděvů, módních doplňků, parfémů, ložního povlečení a stolního nádobí.

Vera Wang a Wedgwood

Porcelán, skleničky a drobné doplňky vytváří Vera Wang pro britskou značku Wedgwood. Její rukopis je charakteristický – čisté linie, minimalistické vzory, žádné zbytečné barvy ani vzory. Přesto, nebo právě proto, jsou její kolekce porcelánu velmi svěží a plné harmonie. Vzory jsou velmi decentní a je v nich patrná inspirace materiály, ze kterých se šijí svatební šaty – jemné krajky, grogrén, organza.

Vera Wang - Lace Gold

Kolekce Vera Wang Lace  Gold od porcelánky Wedgwood, Foto archiv WWRD Ltd

Lace, „krajka“, je stále velmi módním prvkem dámských oděvů. A je také nosným prvkem kolekce Lace, ve variantě Gold, nebo Platinum. Inspirací byly pro Veru Wang živůtky svatebních šatů plné různých krajek vytvářejících rafinované vzory. Na bělostném kostním porcelánu kolekce Lace je použita jednoduchá krajka, kterou na některých talířích a mísách elegantně doplňují jemné květy stejné barvy, které jako kdyby vypadly nevěstě ze svatební kytice. Kolekce Lace je velmi decentní a nadčasová, vhodná na jakoukoliv příležitost, od luxusní víkendové snídaně po slavnostní večeři. 

Grosgrain, „grogrén“, je hrubší hedvábný materiál s výraznou strukturou, používaný na kostýmy a šaty. Kolekce Grosgrain od Very Wang je zdobená pouze úzkým proužkem připomínajícím vazbu grogrénové stuhy na sněhobílém podkladě. Varianta Grosgrain Indigo je ideální volbou pro milovníky modrého vzoru, ale minimalisticky vyjádřeného. Tato skvostní kolekce vám rozzáří víkendovou snídani i nedělní oběd. Porcelán Grosgrain doplňte kolekcí skleniček Grosgrain Nouveau Platinum pro dokonalý soulad na stole.

Zvláštní místo v kreativním portfoliu Very Wang pro Wedgwood tvoří skleničky na sekt, zvláště skleničky pro novomanžele. Jsou mimořádné, křišťálové, s postříbřenou či pozlacenou stopkou. Zůstávají pro novomanžele už napořád trvalou připomínkou prvního manželského přípitku.

Vera Wang - skleníce na šampaňské a doplňky