Blog

Anglický odpolední čaj – anglická tradice, která stále žije.

Krásný čajový porcelán, dobrý čaj, drobné pochoutky, příjemná společnost. To jsou základní pilíře odpoledního anglického čaje, zvaného také Čaj o páté. Ale pamatujte si, pokud kterýkoliv z nich podceníte, připravíte se o ten správný požitek. Čaj o páté je především o příjemných vjemech a radosti. Potěšíte své oči, chuťové pohárky a duši.

Anglický odpolední čaj

Dobré jídlo, přátelé a krásný porcelán udělají z odpoledního čaje mimořádnou událost. Kolekce Wild Strawberry. Foto archiv WWRD Ltd.

Jak to všechno začalo?

Známe revoluční objevy, které vznikly omylem – Penicilin, nebo nešikovností – koláč Tarte Tatin, nebo z nudy – jako Anglický odpolední čaj (English afternoon tea). Ano, nuda a hlad přiměly 7. vévodkyni z Bedfordu Annu Marii, aby si jednou odpoledne kromě čaje nechala do svého budoáru přinést něco malého k zakousnutí. V roce 1840, kdy se tak stalo, byla totiž v Anglii obvyklá jenom dvě jídla, snídaně a pozdní večeře v osm hodin. Takže kolem čtvrté hodiny odpoledne paní hraběnku přepadl „ten skličující pocit“, že musí něco sníst. Hraběnka Anna Marie si začala zvát k čaji urozené přítelkyně a rituál setkávání a pití čaje s malým občerstvením mezi 16. a 18. hodinou se mezi urozenou společností stal brzy novou módou. Když se tento nový zvyk dostal až ke královně Viktorii, stala se z něj formální příležitost známá jako čajová recepce (tea reception).
 

Anglický odpolední čaj

Čajová souprava pro jednoho neznamená, že musíte pít čaj sami. Každý si můžete připravit svůj oblíbený čaj, a užívat si společné chvíle. Kolekce Wedgwood Foto archiv WWRD Ltd.

Anglický čaj v současné Anglii.

Životní styl dnešní Británie je samozřejmě jiný, než za časů sedmé hraběnky z Bedfordu. Na každodenní hodinové posezení není čas. Postupný odchod tradice odpoledního čaje z každodenního života začal vlastně už po druhé světové válce. V současnosti jsou běžné krátké čajové přestávky (tea break) pouze na čaj a sušenky. Kompletní odpolední čaj si Britové užívají při formálnějších příležitostech, jako na rodinných oslavách, narozeninách, posezeních před příchodem miminka a podobně. Klasické menu odpoledního čaje je ale v nabídce mnoha hotelů, které je připravují především pro turisty. Při své cestě do Británie tudíž můžete zažít originální odpolední čaj.

Anglický odpolední čaj

Kolekce anglického porcelánu Cuckoo od porcelánky Wedgwood Foto archiv WWRD Ltd. a Chatsworth.

Tradiční dobroty k odpolednímu čaji  

Malé občerstvení k čaji se dělí na slané a sladké. Základní prvky jsou dané, a nesmí chybět.
Začínejte vždy slaným jídlem. Tím jsou sendviče z bílého nadýchaného těsta bez kůrky. Tvar sendvičů je volitelný, buď trojúhelníky, nebo tradiční „fingers“ sendviče, velikosti rybího prstu. Z jednoho běžného sendviče vzniknou tedy tři „prstové“, nebo dva trojúhelníky. Záleží jenom na vás, který si vyberete. Tradiční sendviče jsou okurkový, s uzeným lososem, šunkový s hořčicí, a vajíčkový s řeřichou. Připravte si s námi okurkový sendvič.

Na okurkový sendvič budete potřebovat:
plátky bílého sendviče bez kůrky
vymíchané máslo pokojové teploty
oloupanou okurku nakrájenou na tenoučké plátky
černý pepř

sůl se nepřidává, aby okurka nepustila vodu do sendviče

Postup:  Plátek sendviče namažte máslem a poklaďte hustě plátky okurky v jedné vrstvě tak, aby se částečně překrývaly jako rybí šupiny. Jemně opepřete čerstvým pepřem. Přikryjte druhým plátkem sendviče také namazaným máslem, stranou s máslem na okurku. Opatrně stlačte a sendvič nakrájejte buď na trojúhelníky nebo na "prsty". Hned podávejte. Můžete podávat i vychlazené.

Wedgwood’s Butterfly Bloom Collection

Prostý sendvič se na krásném porcelánu změní na vybranou delikatesu. Foto archiv WWRD Ltd.

Také sladké pochoutky mají své tradiční představitele. Menu odpoledního čaje by nebylo úplné bez dortu Viktoria (Victoria sponge) a čajových bochánků (scones) s džemem a smetanou. Kromě těchto základních položek sladkého menu se podávají ovocné košíčky, různé vdolky, mufiny, a další drobné zákusky, vždy krásně zdobené. Seznamte se s dortem Viktoria, králem, nebo chcete-li královnou odpoledních čajů.

Dort Viktoria (Victoria sponge)
Budete potřebovat:
170 g hladké mouky
170 g pískového cukru
170 g změklého másla
3 vejce
1,5 čajové lžičky prášku do pečiva

Na dokončení:
práškový cukr na posypání
jahodový nebo malinový džem

Postup: Předehřejte troubu na 180 °C. Mouku s práškem do pečiva prosejte do mísy, přidejte ostatní suroviny na těsto a šlehejte alespoň 2 minuty do hladka. V Anglii rozdělují těsto do dvou 18 centimetrových forem. U nás můžete použít na toto množství těsta klasickou dortovou formu s průměrem 23 cm. Nezapomeňte formu vymazat. Těsto vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 30 minut, nebo pokud špejle zapíchnutá do těsta nebude po vytažení suchá. Vychladlý dort podélně rozřízněte a potřete spodní část vrstvou jahodového nebo malinového džemu. Přiklopte vrchní částí a povrch dortu hezky poprašte přes sítko moučkovým cukrem.
V sezoně jahod nebo malin můžeme džem nahradit vrstvou šlehačky a tohoto ovoce.

Anglický odpolední čaj z kolekce Botanic Garden

 Dort Viktoria můžete ochutit podle sebe. Těsto dortu můžete například osvěžit nastrouhanou citronovou kůrou. Kolekce Botanic Garden z porcelánky  Portmeirion. Foto archiv      Portmeirion Group.