Blog

Jak prostřít stůl k víkendové snídani nebo slavnostnímu obědu.

Jak prostřít stůl k víkendové snídani nebo slavnostnímu oběduJak si užít dobré jídlo? Při krásně prostřeném stole. Zopakujte si několik základních zásad prostírání a věnujte přípravě trochu času. Vaši blízcí nebo hosté budou určitě spokojeni.

Víkendová snídaně? Dopřejte si ten luxus.

Přes týden většinou není čas na rodinnou snídani. Ale můžete společně posnídat o víkendu a užít si své blízké beze spěchu. Pořiďte si hezké nádobí a radujte se z volného dne. 
Základem prostírání na snídani je standardní talíř 20 nebo 23 cm. Hned vedle talíře je příbor, vidlička vlevo, nůž vpravo ostřím k talíři. Na talíř umístěte misku na cereálie. Látkový ubrousek v kroužku je vlevo vedle vidličky, pokud je složený, leží vidlička na něm. Napravo vedle nože je malá lžička například na vajíčko. Před talíř položte kalíšek na vajíčko. Vlevo nahoře od snídaňového talíře je umístěn spolu s nožem na máslo talíř 15 cm na pečivo a máslo. Napravo od talíře je šálek s podšálkem a lžičkou na čaj nebo kávu. Před šálek položte skleničku na džus a skleničku na vodu.
Na stůl položte džbány s džusem a čistou vodou s plátkem citronu, cukřenku, mlékovku a košík či misku s pečivem. Nezapomeňte na konvici s kávou nebo čajem. Do nízké vázy můžete vložit kytičku květů, ale pozor, aby nebyla příliš vysoká a nezakrývala výhled na ostatní stolovníky. Šunku a sýry rozložte na tácy nebo talíře, nakrájené ovoce do mísy, koláče na dortový podnos.

Royal Copenhagen

Kolekce dánského porcelánu Royal Copenhagen. Foto archiv Fiskars A/S - Royal Copenhagen .

Snídaňový porcelán

Vyberte si ke snídani porcelán, který vás hned na začátku dne potěší. Nestárnoucí klasikou je bílý porcelán. Pokud je i „Vaším šálkem čaje“, zamiřte svou pozornost na kolekce White a Tinsbury od Jaspera Conrana. Najdete zde vše nutné k snídaňovému prostírání: misky s průměrem 16 cm na cereálie, džbány na nápoje, šálky, dokonce i skleničky na džus a vodu.        
Velmi elegantní a luxusní je nádobí z kolekcí Platinum a Pin Stripe. Je bílé a zdobené pouze šedostříbrnými proužky. Tyto kolekce také obsahují vše potřebné k dokonalé snídani na úrovni šestihvězdičkového hotelu.
Možná chcete víkendový den začít trochu odvážněji. Zvláště šedé podzimní dni si žádají trochu víc energie pro lepší start dne. Pak nejlepší volbou je řada Chinoserie plná exotických květů, rostlin a ptáků na zeleném nebo bílém podkladě. Nakombinujte si varianty Green a White podle vlastního vkusu, můžete je doplnit například i bílou miskou nebo hrnkem z řady Platinum, mají totiž společné platinové lemování a tvary.
Milovníky květů zaručeně nadchne kolekce Botanic Garden. Každá miska, každý talíř, šálek, dokonce i kalíšek na vajíčko jsou ozdobeny jinou květinou – sedmikráskou, pomněnkou, cyklámenem, rododendronem, hrachorem, lilií… Tato kolekce je velmi široká a najdete v ní téměř vše, co je ke krásnému stolování zapotřebí. Dokonce i lžičky či vidličky na moučníky, lopatky na dort – to vše s malou kytičkou.

Wedgwood - Wild Strawberry

Kolekce Wild Strawberry. Foto archiv WWRD Ltd.

Slavnostní oběd nejen pro potěchu chuťových kanálků

Svůj slavnostní porcelán nemusíte používat pouze jednou či dvakrát do roka. Užívejte si ho, potěšte se s ním častěji. Obyčejný nedělní oběd se díky němu změní v mimořádnou událost.
Začněte bílým ubrusem, který vytvoří slavnostní základ pro další barvy na stole. Na stůl patří jako první podkladový nebo také klubový talíř o průměru 30 cm, který zůstane na místě do konce stolování. Na něj umístěte talíře podle naplánovaných chodů: první talíř na hlavní jídlo, talíř na předkrm, talíř na polévku. Do polévkového talíře můžete umístit hezky složený textilní ubrousek.
Skladba příborů je dána podávaným menu. Obvykle se podává předkrm, polévka, hlavní jídlo, moučník. Nejblíže k talíři leží příbor na hlavní chod, vidlička vlevo, nůž vpravo. Zvenčí tohoto příboru se pokládá příbor na předkrm, vidlička vedle vidličky, nůž vedle nože. Oba nože ostřím k talíři. Dále vpravo umístíme polévkovou lžíci. Na moučník položíme před talíř, rovnoběžně s hranou stolu, moučníkový příbor, pokud bude potřeba, nebo pouze lžičku a vidličku. Vidlička je položená pod lžičkou, obráceně k ní, tedy hroty směřují doprava. Lžička se používá na krémy, pěny, vidlička na dorty, ovoce, nebo také sýry, pokud budou podávány místo moučníku.
Vlevo od podkladového talíře je talíř na pečivo. Vpravo nad noži jsou skleničky na aperitiv, víno, vodu. Sklenka na vodu je nad hlavním nožem, ostatní skleničky napravo od ní.    
Dbejte na to, aby všichni hosté měli stejný porcelán a příbory. Pokud nemáte v jídelní soupravě dostatek různých druhů talířů, doplňte soupravu talíři, které s ní budou ladit. Soupravy také často obsahují talíře v několika barevných či vzorových variantách, které lze kombinovat. Výsledek je pak rafinovanější a působivější.

Formální způsob prostírání

Na výzdobu stolu můžete použít květinovou výzdobu nebo mísy s ovocem, nikdy ne oboje. Při slavnostní večeři nezapomeňte na hezké svícny, nebo použijte čajové svíčky v nádobkách, které ladí s jídelní soupravou. Dejte si záležet, aby výzdoba stolu byla symetrická, celek bude působit harmonicky a uspořádaně.

 

Zasedací pořádek - usazení hostů

Nezapomeňte na správné usazení hostů.

 

Jídelní soupravy

Naše nabídka zahrnuje jídelní soupravy nejvyšší kvality a nepřeberného množství vzorů a barev. Rychlý přehled naleznete na Pinterestu, kde je jedna nástěnka věnovaná pouze jídelním soupravám všech našich značek. Pro dokonalý zážitek ze stolování na nejvyšší úrovni můžete porcelánovou soupravu doplnit například stříbrnými džbány na vodu nebo stříbrnými mísami na ovoce či vázami. 

Kolekce Wedgwood - Wild Strawberry, Foto archiv WWRD Ltd., Jenny Sun (Photography modernwedding)

Příbory pro slavnostní tabuli

Kvalitní nerezové příbory pro perfektní stolování by měli být samozřejmostí. V naší nabídce máme jen nejkvalitnější příbory evropské výroby. Zkuste však zajít ještě dál a na svou slavnostní tabuli si pořiďte postříbřené nebo stříbrné příbory. Kromě estetických a prestižních důvodů má nákup stříbrných příborů i důvody pragmatické. Je to prostě dobrá investice. Všechny naše stříbrné příbory byly vyrobeny důvěryhodnými a prověřenými evropskými výrobci a všechny mají ze zákona potvrzení ryzosti Puncovním úřadem ČR.
Z péče o stříbrné příbory nemusíte mít obavy. Vzhledem k vlastnostem stříbra stačí dodržovat pár jednoduchých pravidel. Po jídle příbory co nejdřív zbavte zbytků jídla a umyjte je. Jestliže je nemůžete umýt hned, dejte je do vlažné vody s trochou přípravku na nádobí. Stříbrné příbory můžete mýt  i v myčce, ale pouze v krátkém  programu pro mytí choulostivého nádobí s teplotou 40 – 45°C.

Schiavon - stříbrné příbory Impero

Kolekce stříbrných příborů Schiavon. Foto archiv Argenteria Schiavon Srl.